98 anys del primer partit de bàsquet a Catalunya

Temps de Lectura: 4 minuts

98 ANYS DEL PRIMER PARTIT DE BÀSQUET A CATALUNYA

El 8 de desembre és un dia històric pel bàsquet a Catalunya i Espanya


Vuit a dos. Sí, encara que no ho sembli, degut a l’escassa puntuació, és el resultat del primer partit de bàsquet de la història a Catalunya. I, també, el primer en l’àmbit territorial de la península Ibèrica.

Una pista dibuixada damunt d’un camp de futbol. Aquest va ser l’escenari on es va dur a terme el partit. El camp del Club Esportiu Europa, situat a la cruïlla dels carrers de Sardenya i Indústria, va acollir aquest esdeveniment històric un 8 de desembre de l’any 1922, en el qual se citaven el conjunt escapolat i el Laietà Basket-Ball Club. La victòria se la van endur els locals, amb un resultat de vuit a dos.

El primer partit de bàsquet a Catalunya de la història | Centre catòlic Mataró

Els dos equips estaven compostos per set jugadors, igual que els quatre primers campionats de Catalunya. El primer, l’any 1923, se l’enduria la Societé Sportive Patrie, formada per colònies franceses. L’alineació de set jugadors es va mantenir fins al 1927. Aquell any la Federació Catalana de Bàsquet, seguint la normativa que es va imposar a Amèrica i que utilitzaria tot Europa, va fer efectiva la normativa de cinc jugadors a pista.


L’arribada del bàsquet a Catalunya

Malgrat que el primer partit no escolar va ser el 1922, el bàsquet va arribar al nostre territori, quasi de rebot, nou anys abans de la mà d’Eladi Homs.

El pedagog català nascut a Valls l’any 1886 va ser un dels beneficiaris d’una beca de l’Ajuntament de Barcelona per acabar els seus estudis als Estats Units. En la seva aventura pel continent americà, va descobrir el meravellós esport de la pilota taronja i la cistella. Quatre anys més tard (1913), Homs va introduir la pràctica d’aquest esport a l’escola Vallparadís de Terrassa, ajudat per altres dos pedagogs catalans, Alexandre Galí (Camprodón, 1886) i Artur Martorell (Barcelona 1894).

Pati de l’Escola Vallparadís al 1910 | FONS RAGON-AMAT

Els tres van treballar plegats en els projectes de modernització de l’ensenyament primari, secundari i professional de la Mancomunitat.


L’inici del bàsquet femení

El context del bàsquet femení va ser diferent. L’any 1928 es va formar el Club Femení i d’Esports, situat al capdamunt del carrer Balmes de Barcelona. Va ser una entitat poliesportiva que fomentava la pràctica de l’esport entre les dones a Catalunya. El club va durar fins a la Guerra Civil. Es practicaven diferents esports, però el més destacat va ser el bàsquet.

Les primeres competicions femenines van ser tornejos amistosos que es van disputar l’any 1930. Els més destacats eren la Copa Federació i la Copa Exposició.

Pel que fa a la Copa Federació, el primer equip que va aconseguir endur-se el trofeu va ser el Club femení i d’Esports “B”, derrotant al CE Laietà a la final (9-0). En aquesta competició també hi van participar la Societè Patrie, UE Sants, Club Femení i d’Esports ‘A’ i Escoles Franceses.

 L’equip del CFid’E de bàsquet al Torneig Exposició de Barcelona (1930) | Arxiu de Wikipedia

En canvi, la primera Copa Exposició se la va endur el Club Femení i d’Esports “B” en imposar-se en la final al Femení i d’Esports “A” per 14 a 10 en el segon partit després d’empatar el primer. En el torneig també hi van participar el CE Laietà, Societè Patrie, UE Sants, CE Europa, Gimnàs Tiberghien i US Hospitalet.

Website | + posts

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *