Abrines, millor amb Saras

Temps de Lectura: 9 minuts

ABRINES, MILLOR AMB SARAS

El balear és una de les noticies positives del club català


Després d’una dura etapa a nivell personal amb els Thunder a l’NBA i una primera temporada vestit com a blaugrana d’aprovat, Álex Abrines s’ha proclamat com una peça clau en el nou Barça dirigit per Sarunas Jasikevicius. El tècnic lituà té gran part de la culpa de l’explosió de l’internacional espanyol. Abans de viatjar a Europa, repassem la seva estada a l’NBA.


L’ETAPA NBA

Abrines va estar les tres campanyes a la millor lliga del mon formant part dels Oklahoma City Thunder. A la seva primera temporada, el llavors “rookie” va disputar un total de 68 partits, on va aconseguir els seus millors registres per terres nord americanes: 6 punts de promig en 15,5 minuts de mitja per partit. Durant les tres campanyes els seus percentatges de llançament tant de dos com de tres van ser similars, entre el 32 i el 40%.

A les dues següents temporades, Abrines va fer 4,7 i 5,3 punts de mitja respectivament, i a la darrera campanya a l’NBA el de Mallorca va gaudir de 19 minuts de mitja per partit. A més, a les dues primeres campanyes, “Lobezno” va disputar els Playoff de la NBA. Als primers Playoff, Abrines va firmar 4,8 punts en 16 minuts de mitjana, i als segons 4 punts de mitja en 18,3 minuts per partit. 

El millor partit anotador d’Abrines a l’NBA | Video:
DownToBuck

No obstant, a la seva tercera temporada als Thunder, Abrines va disputar únicament 31 partits i l’equip no es va classificar pels Playoff. A més, el balear va patir la coneguda “depressió” on ell mateix va obligar-se a apartar-se de les pistes i de la pilota de bàsquet. Tal i com va explicar en una entrevista que va concedir a RAC1, cap al novembre de 2018 l’Àlex acabava els entrenaments i els partits amb molt males sensacions, pensant que es tractava d’una mala ratxa. Però, la cosa va anar a més i la bola es feia més gran, cada dia el jugador es trobava pitjor, fins arribar al punt de nou gaudir del seu ofici i de la seva passió, jugar a bàsquet.

És per aquest motiu que l’Àlex busca ajuda professional i recorre a un psicòleg, després de comunicar-li al club la seva situació a nivell personal i per la qual s’havia d’apartar de l’equip per un temps. Passat un mes es reincorpora però ell mateix se’n adona que ha arribat al seu límit: no pot més, no vol jugar. Abrines finalment va superar aquest entrebanc pràcticament a base de pel·lícules i gràcies a l’ajuda professional, al club -els Thunder en tot moment van oferir-li ajuda i van recolzar-lo en aquells durs moments- i a les seves persones més properes, que sempre li van fer costat. Tot i així, l’aler afirma que no se’n penedeix de cap de les seves decisions a nivell esportiu. Especialment va recalcar que tornaria a l’NBA sense pensar-s’ho, ja que als Estats Units va aprendre i millorar moltíssim. 


BENTORNAT ÀLEX

Un cop supera la depressió, Abrines decideix tornar a casa i fitxar pel Barça. Ja situats en un context on l’Àlex ve de passar una dura etapa a nivell personal i que va implicar una aturada important en la seva carrera com a professional, se centra altre cop en el bàsquet. Se sent amb ganes de tornar a competir. Ara, nosaltres també ens centrarem en el què és estrictament esportiu, i veurem alguns dels motius de la seva millora des que va arribar a Barcelona

Abrines en el Media Day de l’ACB | Foto: ACBCOM

Abans de tot, parlem de números. En la seva primera etapa com a culer (2019-20), l’aler va ser el catorzè en valoració mitjana del seu equip en Lliga Endesa, signant 5,5 punts de mitjana per partit i un encert en tirs de 3 del 36%. Amb Pesic com a entrenador, l’exterior gaudia de 18 minuts de mitjana per partit sortint des de la banqueta, tenint per davant seu 10 jugadors amb més participació que ell a la rotació. Aquesta temporada, amb l’arribada de Saras a la banqueta blaugrana, Abrines és titular indiscutible i el segon jugador més valuós de la plantilla.

A Lliga Endesa, el mallorquí té la segona millor valoració mitjana de l’equip (11,3), ha encertat la meitat de tots els triples que ha intentat i és el segon màxim anotador del conjunt culer amb 10,4 punts de mitjana per partit. A més, “Lobezno” és el tercer jugador que disputa més minuts de mitjana (20.38).


MILLORS PRESTACIONS A EUROPA

La millora en les actuacions personals d’Abrines també es traslladen a l’Eurolliga. Amb un total de 187 minuts jugats i una mitjana de participació de 20:49 minuts per partit, el mallorquí ha registrat fins al moment 9,4 punts per partit, convertint-se així en el 5è màxim anotador de la plantilla. Excepte Mirotic, amb 17,7 punts per partit, Davies, Kuric i Higgins anoten només 1 punt més de mitja que ell. Res a veure amb la campanya anterior, on l’Àlex firmava 5,2 punts de mitja per partit a la màxima competició europea.

Abrines penetrant a cistella | Foto: FCB

Tot i que els percentatges en triples entre la temporada passada i l’actual són similars -ambdós propers al 50%-, gran part de la millora en anotació es deu a un millor encert en el tir de 2. Abrines actualment té un 9/12 en tirs de 2 punts, que equival a un 75% d’efectivitat, mentre que abans de l’aturada per la pandèmia de la COVID-19, l’aler anotava un 46,9% dels seus llançaments dobles. No obstant, resta molta temporada. Veurem si l’Àlex serà capaç de mantenir aquests números o, inclús, millorar-los. 


NOU ROL, MILLORS PRESTACIONS

Aquesta millora, que com hem vist queda reflectida a l’estadística, es deu principalment a un canvi de rol que ha coincidit amb el canvi d’entrenador al Palau Blaugrana. A la campanya 19-20, Pesic col·locava Abrines al lateral de la pista, entre 45º i cantonada, atorgant-li així el paper de tirador pur, un rol en el qual Abrines gairebé no tocava pilota i rarament feia ús del bot. Esperava a rebre la pilota per a apuntar i disparar.

L’entrenador serbi únicament disposava en la seva pissarra de dos sistemes on la pilota acabés a les seves mans i algun sistema on la seva participació era mínima. Ambdues eren situacions de bloquejos indirectes perquè el mallorquí pogués rebre i tirar alliberat de qualsevol defensor. Concretament eren situacions de Floppy i Pindown on l’aler podia escollir on volia sortir a llançar. Unes situacions de les quals Pesic abusva més amb Kuric. De fet, l’estatunidenc gaudia de més minuts amb el tècnic serbi (21:01) i anotava més punts (8,8) que amb Jasikevicius (18:03 minuts de mitja i 6,6 punts per partit) tant a Lliga Endesa com a Eurolliga.

Algunes de les accions més destacades en l’inici de temporada | Video: ACB

A la màxima competició europea, Kuric també tenia més participació (19:22 minuts de mitja) amb Pesic que amb l’actual entrenador lituà (14:48 minuts de mitja) però ara anota una mica més (10,4 punts per partit) que a la temporada anterior (9,4). Just a l’inrevés que Abrines. Podriem pensar que Jasikevicius ha intercanviat els papers amb aquests dos jugadors, perquè ara el titular és Abrines (abans ho era Kuric) i és el que té més participació. A la Lliga Endesa, el balear supera l’americà en punts de mitja, i a l’Eurolliga estan bastant igualats en aquest aspecte.

CONFIANÇA CEGA D’EN SARAS

Abrines és millor amb Saras i els números així ho ratifiquen. Però la raó principal d’aquesta millora és que Jasikevicius disposa d’un ventall més ampli de jugades que requereixin la participació directa de Abrines: situacions de Spain Pick and Roll, bloquejant la continuació del blocador per a després sortir a tirar de 3; sèries de Floppy (successió de bloquejos indirectes per a alliberar al tirador, en aquest cas ell); situacions de Pin Down (on rep un bloc indirecte d’algun interior per sortir a rebre i tirar de 2 o 3 punts, preferiblement de 3); participació en les variants que comporta el moviment UCLA (on executa el tall, podent rebre ell en aquest, i on a continuació se’n va costat contrari per a tirar o realitzar un Spain Pick and Roll); i sèries de Zipper (“cremallera”, on agafa l’indirecte per rebre en moviment a triple central i agafar un bloc directe, una situació on ell maneja la pilota i genera a partir del bot que no es donava gairebé mai amb Pesic. El serbi també jugava aquesta situació, però amb Abrines a la cantonada, esperant la passada).

Floppy per a Abrines | Video: Total Bball Analysis

A més, al costat de Mirotic, Abrines és un dels jugadors que més sistemes ATO (After Time Out, en català Després de Temps Mort) ha rebut aquesta temporada. Queda clar, doncs, que el balear és un dels preferits de Saras


EL MILLOR ABRINES

Queda ben evident la millora d’Àlex Abrines. L’aler ha millorat els seus números en l’estadística particular des de l’arribada de Sarunas Jasikevicius a la banqueta blaugrana. El tècnic ha creat un sistema de joc que ha implicat un increment de la seva participació en el joc d’atac, traduït en més minuts en pista i més jugades de pissarra per a ell.

La millora ha sigut possible gràcies a la seva fortalesa mental, que l’ha permès tornar a gaudir del bàsquet i rendir al màxim. Esperem que d’aquí uns mesos haguem de renovar l’article perquè “Lobezno” ha millorat encara més els seus registres.

+ posts

Porto 13 anys jugant a básquet i ja fa 3 anys que sóc entrenador (tinc el nivell 1). La meva passió pel bàsquet es malaltissa i s'ha convertit en una cosa imprescindible en la meva vida. El fet de ser jugador i entrenador a la vegada em permet veure i gaudir el bàsquet des de diferents punts de vista i fa aquesta experiència més enriquidora encara. Aquesta passió es un dels principals motius pels quals em vaig llançar a estudiar periodisme, que contempla una branca esportiva a la qual m'agradaria dedicar-m'hi. Sempre que pugui, m'hi mantindre lligat a aquest esport

3 comentaris a “Abrines, millor amb Saras”

  1. Pingback: Les 10 claus del primer títol de l'Era Jasikevicius - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català

  2. Pingback: Resum de la jornada 14: Lliga Endesa - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català

  3. Pingback: La carrera per la copa dels equips catalans - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *