el san pablo Burgos més català
Joan Peñarroya, Álex Barrera, Miquel Salvó i Xavi Rabasseda ja formen part de la història del club burgalès
El San Pablo Burgos és un dels equips amb més simpatia de la Lliga ACB, ja sigui per la seva incondicional afició o bé pel fet de ser un equip recentment nou i que ja acumula quatre anys a l’elit del bàsquet nacional.
Consolidació del projecte
En la quarta temporada a l’ACB l’Hereda San Pablo Burgos ja s’ha consolidat gairebé a la zona alta de la classificació, gràcies a l’aportació de jugadors amb molta qualitat i l’experiència a l’ACB. L’entrenador català, Joan Peñarroya -qui compleix la segona temporada al club burgalès-, n’és un dels principals artífexs d’aquesta eclosió del Burgos.
A la segona temporada a Lliga Endesa, el Burgos va aconseguir el que semblava gairebé impossible: classificar-se per jugar competició europea. Va quedar en onzena posició, tenint dret a jugar la Basketball Champions League.
Per la temporada 2019-20, l’Hereda San Pablo Burgos va contractar a Joan Peñarroya com a entrenador, i els resultats van anar a l’alça, doncs va situar a l’equip com al vuitè classificat al finalitzar la primera volta. Tot i això, el San Pablo Burgos no va poder disputar la seva primera Copa del Rei ja que l’amfitrió, l’Unicaja, va quedar com a novè classificat.
La gran actuació a la Fase Final Excepcional de l’ACB
Després de la represa del bàsquet arrel de la pandèmia, el San Pablo Burgos va ser un dels dotze equips que va disputar la Fase Final Excepcional celebrada a València. Van realitzar una espectacular fase, doncs van vèncer a Reial Madrid, MoraBanc Andorra i Casademont Saragossa a la fase de grups.
Aquests bons resultats van permetre al Burgos jugar les semifinals de la lliga, on es van veure les cares davant el gran favorit: el FC Barcelona. Un combatiu Burgos va plantar cara als catalans durant els tres primers quarts. A l’últim quart, els culers van sentenciar per acabar guanyant 98-84 accedint així a la final davant el Baskonia.
Primera vegada a Europa i… campions
Segur que a Burgos mai oblidaran la seva primera participació a Europa, jugant la Basketball Champions League. L’equip dirigit per Joan Peñarroya va quedar en tercera posició a la fase de grups amb un balanç de 8-6; classificant-se pels setzens. En els setzens es va enfrontar amb un dels favorits per endur-se el títol: el Dinamo Sassari italià, però el Burgos no va sentir cap pressió, doncs va guanyar primer a Italià i després al Coliseum de Burgos.
Les dues victòries davant el Dinamo Sassari permetien seguir somniant als de Castellà i Lleó, que accedien als quarts de final. Després va venir la pandèmia i es va haver de suspendre temporalment la BCL així com les altres competicions esportives. La BLC conjuntament amb els 8 clubs implicats van acordar celebrar una “final eight” a Atenes a principis d’octubre.
A quarts de final el San Pablo Burgos es va veure les cares amb l’Hapoel Jerusalem i el van derrotar fàcilment (65-92). Dos dies després jugarien les semifinals davant el Dijon francès, també seria un partit fàcil pels castellans, doncs van vèncer 69-81; accedint així per primer cop en la història del club a unes finals.
El 4 d’octubre era el dia assenyalat per tota la ciutat de Burgos; el San Pablo jugava la gran final de la Basketball Champions League a Atenes. El rival seria l’amfitrió, l’AEK. Fent un partit molt seriós des de l’inici, l’Hereda San Pablo Burgos guanyava 85-74 al grecs i es proclamava campió de la BCL 2019-20. El Burgos aconseguia així el seu primer títol de la història.
Joan Peñarroya: el director d’orquestra
Un dels grans ‘culpables’ d’aquesta explosió del San Pablo Burgos és el català Joan Peñarroya. Amb una sòlida experiència a Andorra i Manresa, l’entrenador va aterrar a Burgos l’estiu del 2019, i ara compleix la seva segona temporada lluny de Catalunya.
Els resultats aconseguits durant la primera temporada són gairebé immillorables: campions de la BCL i arribant a les semifinals de l’ACB. Aquest any tractarà de tornar a repetir-ho o… millorar-ho.
Peñarroya, gràcies al seu caràcter i la seva incansable energia, sempre aconsegueix treure el màxim dels seus jugadors. I això és un fet que es nota en els resultats aconseguits aquesta darrera temporada.
L’espina clavada que té el tècnic català és la de la Copa del Rei. Va finalitzar la primera volta en una meritòria vuitena plaça; que dona accés a disputar la Copa, però no la van poder disputar ja que l’amfitrió (Unicaja) va quedar en la novena posició i van haver-li de cedir la plaça.

L’inici de temporada del San Pablo Burgos ha estat molt bo, tot i que s’ha de tenir present les baixes marcades per la Covid-19. El cap de setmana passat van vèncer a la pista del Valencia Basket amb tots els efectius, després de que durant gairebé dues setmanes anessin caient els jugadors. L’Hereda San Pablo Burgos és el setè classificat a la lliga amb un balanç de 5-3 (i amb dos partits pendents per jugar).
Álex Barrera: l’únic supervivent de la LEB
Si hi ha un premi a la constància, aquest se l’endú Álex Barrera, doncs és l’únic jugador de l’Hereda San Pablo Burgos que queda del pas per la LEB. El català va fitxar provinent del Manresa la temporada 2016-17. A la LEB, Barrera va promitjar 11 punts i 2 rebots per partit aconseguint l’esperat ascens a l’ACB, competició que ja coneixia d’abans pel seu pas pel Joventut i Manresa.
Barrera ha viscut en primera persona aquests quatre anys a l’ACB i el creixement que ha fet l’equip. No disposa de molts minuts, però quan surt, el capità sempre ho dona tot.
Miquel Salvó: treball i constància
El de Vilanova i la Geltrú va realitzar dos bons anys amb el Gipuzkoa Basket a l’ACB i això el va permetre donar un gran pas a la seva carrera: fitxar pel San Pablo Burgos, un equip que cada any puja el llistó.
El català va arribar de la mà de Peñarroya i al igual que el tècnic, compleix el segon any a Burgos. En el primer any al San Pablo, Salvó va guanyar el seu primer títol, tot i no disposar de molts minuts a l’ACB, ja que la competència a l’equip és màxima.

Enguany si que està tenint més oportunitats, doncs acumula una mitjana de 17 minuts a la pista on promitja 5,5 punts i 2,5 rebots. Salvó és un clar exemple de treball i constància.
Rabaseda: experiència a l’ACB
Xavi Rabaseda ha estat l’últim català en unir-se a l’Hereda San Pablo Burgos. El de Ripoll va fitxar aquest passat estiu després de cinc anys a l’Herbalife Gran Canaria. Així doncs, Rabaseda té una àmplia trajectòria a l’ACB i la seva veterania aporta moltes coses a l’equip.
Rabaseda és un dels emblemes d’aquest renovat San Pablo, jugant la meitat dels partits (20 minuts a pista) on promitja 4,7 punts, 4,2 rebots i 6,2 punts de valoració.
Pingback: La consolidació de Dani Pérez - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català
Pingback: Copa del Rei 2021: un bitllet al Wizink Center - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català
Pingback: Alex Barrera: "L'afició de Burgos es mereixia poder celebrar el títol de la Champions League" - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català
Pingback: L’actuació dels jugadors catalans a les finestres FIBA - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català