Els equips catalans dins la lluita pels títols europeus

Temps de Lectura: 7 minuts

els equips catalans dins la lluita pels títols europeus

El Barça és líder a l’Eurolliga amb un balanç de 17-7 i la Penya és segon al grup E de l’Eurocup amb tres victòries i una derrota


Podem afirmar que el Barça i el Joventut de Badalona estan fent la feina a les seves respectives competicions europees. Analitzem el camí que han recorregut els dos equips catalans fins al moment i quina és la situació dels dos conjunts actualment a Europa.


BARÇA: líder i els playoffs quasi a la butxaca

Els culers van començar amb bon peu guanyant a casa contra un dels aspirants al títol, el CSKA de Moscou. A la segona jornada, però, van perdre a Sant Petersburg contra el Zenit de Xavi Pascual, també un dels rivals forts, per un ajustat 74-70. Després d’aquesta derrota, el conjunt de Saras Jasikevicius va acumular 6 victòries consecutives. Els blaugranes van assaltar La Fonteta en superar al València (66-71), van guanyar a Panathinaikos (97-89) i Reial Madrid (79-72) al Palau Blaugrana, van treure una victòria importantíssima a Vitòria en un matx molt igualat (71-72) i van abatre sobradament a l’Alba de Berlín d’Aito García Reneses (67-103) i al Fenerbahce (97-55).

L’Olympiacos va trencar la bona ratxa dels barcelonins en vèncer-los a domicili per 88-96. Amb aquesta desfeta comença una petita etapa d’irregularitat, també notòria a Lliga Endesa, on els culers guanyen a l’Estrella Roja (76-65) però perden estrepitosament a domicili (80-68) contra l’Asvel –en aquell moment, últim classificat-. Guanyen 3 enfrontaments consecutius amb Zalgiris (62-73), Milà (87-71) i Khimki (87-74), i seguidament acumulen 3 derrotes successives contra Maccabi (67-68) -després d’encaixar una cistella als darrers instants del matx-, Anadolu Efes (86-79) i Bayern de Munic (90-77). Tanmateix, el Barça surt d’aquesta mala ratxa i obté 6 victòries consecutives de prestigi contra València (89-72), Khimki (75-87), CSKA (75-88), Estrella Roja (60-72), Zenit (85-81) i Olympiacos (74-76).

Tot i que l’equip està actualment en un gran moment de forma, el qual és extrapolable als resultats que està obtenint últimament, tant a la competició domèstica com a l’europea, els de Jasikevicius no van poder aturar la dinamita ofensiva exterior de l’Efes en el matx disputat passat dijous al Palau Blaugrana. El base Vasilije Micic va encarregar-se de dur la batuta del joc ofensiu del conjunt turc, aportant 26 punts, ben secundat per Shane Larkin, amb 19 punts. Des de sistemes amb bloqueigs directes i/o indirectes, els exteriors visitants van fer molt mal a la sempre agressiva defensa del Barça. Els 24 punts de Mirotic no van ser suficients per als locals.

Millors jugades del matx disputat entre Barça i Efes al Palau Blaugrana | Euroleague


En l’àmbit individual, és constatable que el potencial del Barça és dels millors d’Europa. A dia d’avui, Mirotic registra 16.4 punts per partit (el 5è millor de la competició) i 6.29 rebots (el 4t millor de la competició) i una mitja de 21.88 de valoració per partit (el millor de la competició), Higgins 12.7 i un percentatge de 95.89% en tirs lliures (el millor de la competició), Davies 11.8 punts, Kuric punts 8.5 i un percentatge de 59.70% en triples (el millor de la competició) i Calathes 8.5 i 7.5 assistències per partit (2n millor de la competició).

Amb tot, el Barça és primer classificat, amb una victòria més que el segon classificat (CSKA de Moscou) i dues més que Milà, Madrid i Bayern (tercer, quart i cinquè classificat respectivament). L’exigència de Jasikevicius dóna els seus fruits pel que fa a resultats, i també és notòria en l’aspecte defensiu: el Barcelona és, juntament amb Milà, l’equip que menys punts ha encaixat en el que portem d’Eurolliga (1763). A més, el rigor tàctic imposat pel tècnic lituà ofensivament està sent molt positiu pels blaugranes: els barcelonins són el segon equip amb més punts anotats en el que va de competició.

Sergi Martínez s’està fent un lloc en la rotació de Jasikevicius | FC Barcelona

Evidentment, el Barça ni molt menys té la feina feta. Com hem pogut veure, a cada partit pot passar qualsevol cosa, cap matx està guanyat abans de jugar-lo i tothom pot guanyar o perdre contra qualsevol equip. Resten 10 jornades per finalitzar la fase regular i els culers van pel bon camí, però una mala ratxa pot ser letal tenint en compte que només passen 8 dels 18 equips que competeixen. No es pot fer cap previsió en una competició que es caracteritza per la imprevisibilitat, però tenint en compte la situació actual del conjunt blaugrana i els números tant a nivell col·lectiu com individual, excepte catàstrofe el Barça hauria d’entrar en aquest grup de 8 i acabar entre els 3 primers classificats.


PENYA: a una victòria dels quarts de final

A la Regular Season de l’Eurocup, la Penya va passar com a primer classificat del grup A amb 8 victòries i 2 derrotes, amb 849 punts a favor (5è millor atac) i 783 en contra (9a millor defensa). L’inici en aquesta competició per part dels verd-i-negres va ser espectacular, obtenint un repòquer de victòries a les cinc primeres jornades contra Partizan (85-82), JL Bourg (77-84), Bahcesehir (72-91), Venècia (92-78) i UNICS Kazan (91-93). Els badalonins van registrar la seva primera derrota de la temporada a Eurocup a Belgrad contra el Partizan (78-75), però es van retrobar amb la victòria a l’Olímpic contra el Bourg (90-75), i van encaixar la 2a derrota davant del Bahceseir (77-87). Els de Carles Duran van tancar la primera fase amb dues victòries contra Venècia (75-89) i Unics (84-77).

De moment, la Penya va segona al grup E del top-16 (segona fase). Comparteix liderat amb el Mònaco. Ambdós equips han obtingut 3 victòries i 1 derrota, però els badalonins ocupen actualment la segona posició a causa del “Basket average”. Els verd-i-negres van guanyar a la tercera jornada d’aquesta segona fase al Mònaco per 7 punts de diferència a Badalona, però els blanc-i-vermells van superar als catalans a casa per 15 punts d’avantatge (97-82). Les altres dues victòries badalonines es van produir contra l’Unicaja de Màlaga (86-95) i el Nanterre (95-90). Resten només dues jornades per acabar el top-16 i tot està per decidir. Els propers compromisos de la Penya a Europa seran a casa contra l’Unicaja, el 2 de març, i viatjaran a França una setmana després per enfrontar-se al Nanterre, que tot i anar tercer encara té moltes opcions de poder classificar-se.

Millors jugades de l’enfrontament entre Joventut de Badalona i Mònaco, disputat a l’Olímpic | Font: Euroleague

Tenint en compte les dues fases, la Penya és el tercer millor equip ofensivament, amb una mitja de 86.50 punts per partit. És destacable que 5 jugadors que superen els 10 punts de mitjana per partit fins al moment. Neno Dimitrijevic és el màxim anotador (14.6 punts) de l’equip, precedit de Tomic (13p) Brodzianski (12.8p), López-Arostegui (12.4p) i Dawson (10.8p). També destaquen en l’apartat ofensiu Conor Morgan (9.7), Pau Ribas (9.6) i Ferran Bassas, quart millor assistent de la competició amb 6 assistències per partit. Però això no és tot, perquè les xifres individuals en la segona fase (top-16) són millors que les dades mitjanes de totes dues fases, i això significa que el rendiment ofensiu individual (almenys, quant a efectivitat anotadora) és encara millor que en la primera fase en alguns casos. Dimitrijevic registra 15.5 punts per partit, Brodzianski 14.3 i Dawson 14.5 –qui ha jugat només 6 partits durant tota la competició per lesions-, números millors que la mitjana global de cada jugador.

Ferran Bassas, líder en assistències de la Penya, en un llançament | Club Joventut Badalona


La Penya està en una situació similar a la del Barça. Posició a la classificació, resultats favorables i inèrcia molt positiva. No obstant això, encara està per decidir quins dos equips del seu grup passaran. Els dos pròxims enfrontaments són vitals, i la Penya hauria d’aconseguir dues victòries si no vol dependre de resultats aliens. En cas d’obtenir dues victòries, els badalonins passarien a la següent fase de la competició, però una derrota els hi complicaria molt la vida.

+ posts

Porto 13 anys jugant a básquet i ja fa 3 anys que sóc entrenador (tinc el nivell 1). La meva passió pel bàsquet es malaltissa i s'ha convertit en una cosa imprescindible en la meva vida. El fet de ser jugador i entrenador a la vegada em permet veure i gaudir el bàsquet des de diferents punts de vista i fa aquesta experiència més enriquidora encara. Aquesta passió es un dels principals motius pels quals em vaig llançar a estudiar periodisme, que contempla una branca esportiva a la qual m'agradaria dedicar-m'hi. Sempre que pugui, m'hi mantindre lligat a aquest esport

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *