JOAN PLAZA, BENTORNAT
El tècnic català fitxa pel Coosur Betis fins a final d’aquesta temporada amb opció a una més
El Coosur Real Betis va fer oficial el passat 30 de novembre la incorporació del nou entrenador del primer equip, Joan Plaza. El club andalús va presentar el nou fitxatge el dia 2 de desembre. El tècnic català torna a Sevilla després d’una dilatada experiència com a entrenador a clubs com Reial Madrid, Unicaja de Málaga, Zalgiris Kaunas i Cajasol, l’antic Betis. Després de tallar la seva vinculació amb el Zenit rus el passat mes de febrer, Plaza no ha tornat a exercir com a tècnic, però ha viscut el bàsquet des de fora, des d’una altra perspectiva. Tot i que també es dedica a l’escriptura de novel·les, repassarem la trajectòria esportiva del tècnic català i farem cinc cèntims sobre l’equip de la capital andalusa i què és el que pot aportar ell per treure al club verd-i-blanc de la zona de descens.
El camí de Plaza: bàsquet català, espanyol i europeu
Nascut a Barcelona, Plaza s’inicia com a tècnic a territori català. La seva primera experiència com a “coach” la trobem a Badalona, a l’Escola Betsaida. Anys després, l’entrenador va passar també pel Club Bàsquet Sant Adrià i el sènior femení de la Santíssima Trinitat de Barcelona. No obstant, al seu cor hi ocupa un bon lloc el Joventut de Badalona. Abans de dirigir equips professionals, Plaza va estar al capdavant de diversos equips de la base verd-i-negra, entre ells el Sots-20, amb qui va guanyar el Campionat d’Espanya. Abans d’assolir aquest triomf, però, va gaudir de 3 anys de moltíssim aprenentatge a les categories inferiors del club verd-i-negre com a entrenador ajudant del tècnic català Miquel Nolis, un dels millors entrenadors de formació a Catalunya.
Ja al sector professional del bàsquet, Plaza s’estrena dirigint el Leb Or del CB Tarragona. No obstant, a la temporada 99-00 torna a l’Olímpic per dirigir l’equip que competia a Lliga EBA. A la següent temporada, el club badaloní li proposa ser entrenador ajudant al primer equip, on s’hi estarà fins al 2005. Els seus primers anys a l’ACB va estar amb un altre gran tècnic català, el “Sheriff” Manel Comas. Després de 5 campanyes al primer equip verdinegre, Joan Plaza fitxa pel Reial Madrid.

Com a blanc, el barceloní exerceix com a 2n entrenador de Maljkovic, el qual destitueixen a final de temporada. Tot i que no era la primera opció, Plaza serà l’escollit per subsituir-lo. El club merengue encerta de ple amb Plaza, el qual s’hi estarà 3 temporades al capdavant de la primera plantilla i on obtindrà un sots-campionat de la Copa del Rei, un campionat ULEB i una Lliga ACB. A nivell individual, Plaza és guardonat com a entrenador de l’any i millor entrenador de la fase regular per la AEEB (Associació Espanyola d’Entrenadors de Bàsquet). Al 2009, Plaza fitxa pel Cajasol de Sevilla (l’actual Coosur Betis). A la capital Andalusa, el tècnic entrenarà el Cajasol durant 3 temporades, on va aconseguir la medalla de plata a l’Eurocup 2010-2011, després de perdre la final contra l’Unics Kazan.
A l’estiu de 2012, Plaza tanca la seva primera etapa com a entrenador a Espanya i fitxa pel Zalgiris Kaunas, on s’hi estarà només una temporada però on es proclamarà campió de la Supercopa lituana i de la Lliga lituana. Degut a aquesta gran temporada, l’Unicaja de Màlaga aposta per ell i el tècnic barceloní torna a terres andaluses per entrenar el club verd durant cinc temporades. Amb l’Unicaja, Plaza es proclama campió de l’Eurocup al 2017.
Plaza amb l’Eurocup que va aconseguir amb l’Unicaja | Foto: El Español Campió de la Supercopa lituana | Foto: La Opinión de Málaga
Al 2018, Plaza dona per finalitzada la seva etapa al Martín Carpena i arriba a un acord amb el Zenit de Sant Petsburg. El tècnic barceloní ha dut el conjunt blanc-i-blau per primera vegada a competir l’Eurolliga, i ha exercit les seves funcions d’entrenador fins al febrer d’aquest mateix any. El seu substituit és un altre tècnic català, Xavi Pascual.
Abans de signar la seva vinculació amb el Coosur Betis i iniciar la seva 3a etapa a Espanya com a entrenador, Plaza ha estat sense equip. Tot i així, l’entrenador s’ha mantingut connectat al bàsquet, col·laborant amb Movistar Plus al programa “Elegidos” i fent de comentarista a partits de Lliga Endesa amb la mateixa cadena, aportant així el seu punt de vista tècnic i tàctic del bàsquet. Aquesta feina la complementava amb la seva contínua activitat a xarxes socials i internet, participant a clínics on-line i compartint continguts -exercicis que ha utilitzat als seus entrenaments, per exemple- tant a la seva compte de Twitter com al seu bloc.
Situació actual a terres bètiques
El Coosur Betis és actualment l’avant-penúltim classificat de la Lliga Endesa amb només dues victòries en onze partits. Els verdiblancs són el sisè equip que menys punts anota i el conjunt que més punts rep per partit. Tot i que es preveuen incorporacions a la plantilla bètica, Plaza comptarà amb el sisè màxim anotador de la competició a dia d’avui, James Feldeine, que promitja 15,5 punts per partit, i amb Nick Kay, que registra 13,2 de valoració per matx, gràcies seus 9,9 punts i 6 rebots de mitja.
Altres jugadors que poden aportar punts ofensivament al conjunt verd-i-blanc són Ndoye (pivot dominant, molt alt i fort i amb recursos ofensius, intimidatori en defensa), Ouattara (jugador amb una bona capacitat atlètica, penetrador però també amb capacitat d’anotar tirs oberts) i Campbell (base driblador i tirador). Tots ells superen els 8 punts de mitjana aquesta temporada a la Lliga Endesa. No obstant, Harrow, base amb molt bon 1×1, molt intel·ligent defensivament i amb una bona lectura del Pick and Roll, amb també capacitat per tirar de 3, ha trencat la seva vinculació amb l’entitat bètica, la qual cosa significa que Joan Plaza no podrà comptar amb els seus serveis.
Plaza es trobarà també amb un altre català, el base barceloní Mike Torres. Després d’haver passat per EBA amb el Castelledefels i el Villarrobledo, a Leb Plata amb l’Albacete, i a Leb Or amb el Leyma Coruña i el Valladolid, aquest estiu va donar el salt definitiu a Lliga Endesa amb el Coosur. Amb Curro Segura, l’anterior tècnic, Torres gaudia només d’uns 4 minuts per partit. Veurem si amb Plaza augmenta la seva participació. Amb aquest context, passem a veure que és el que podem veure tàcticament d’aquest nou Betis de Joan Plaza, que debuta el proper 6 de desembre a la pista del Morabanc Andorra.
Les claus tàctiques del nou Betis
En l’apartat ofensiu, és molt probable que Plaza potenciï la gran capacitat anotadora de Feldeine i la versatilitat de Kay. Amb Feldeine és molt probable que Plaza propicïi situacions de bloquejos indirectes on pugui tirar alliberat, contextos de Pick and Roll amb ell com a driblador i moviments que acabin amb ell jugant un 1×1 al pal baix. Feldeine és un escolta, que també pot actuar d’aler i, fins i tot, de base, amb un bon domini de la pilota, un notable tir exterior i amb físic i recursos suficients com per portar els seus emparellaments al pal baix.
En aquest sentit, podem trobar diverses situacions de bloqueig directe; sèries d’Iverson -situació de dos pivots, un a cada colze de la línia de tir lliure, que actuen com a bloquejadors, i on un dels alers, en aquest cas Feldeine, aprofita els dos blocs per anar de 45º a 45º i rebre la pilota- que és possible que enllaci amb ISO (Isolation, en català aclarida, on es buida gran part de la pista per afavorir l’1 contra 1 del jugador amb pilota), Pick and Roll, més blocs indirectes o inclús talls i portes enrere per sorprendre la defensa; Stagger (dos blocs indirectes successius per a tiradors, normalment de jugadors grans a petits.
La disposició dels blocs pot variar -podem trobar els dos blocs orientats a cantonada, orientats a 45º, orientats a triple central…); Flare (bloqueig cec a l’esquena del defensor del tirador); Pin Down (bloc indirecte per a tirador); Floppy (clàssic moviment on els jugadors es disposen en rombe i hi ha sortida d’indirecte per a tirador, el qual escull a quin costat vol rebre i llençar); Double Dragg, on actua com a manejador per agafar dos blocs directes consecutius; situacions de STS (Screen the Screener, en català el que bloqueja és bloquejat), on fa un bloqueig per rebre’n un altre i sortir a tirar; i variants que acabin amb un Low Post (pal baix), que en els equips de Plaza són molt recurrents i on els seus jugadors es mouen contínuament en funció del que es produeixi en aquest 1×1 que jugaria Feldeine a prop de cistella.
En aquestes situacions de Low Post com les de Pick and Roll, podríem inclús veure un Feldeine més solidari, capaç de repartir assistències a més d’anotar. Totes aquestes situacions, excepte les de Low Post, és altament possible que Joan Plaza les jugui per treure avantatges amb Campbell, un jugador amb menys portent físic però amb la qualitat i la tècnica suficient per poder aportar molt a l’equip en aquestes situacions amb i sense la pilota.
En canvi, el rol ofensiu que pot tenir plaza preparat per a Nick Kay és bastant diferent. L’australià, aler pivot polivalent, té un bon “catch and shoot” (rebre i tirar) des de les posicions de 45º i cantonades, desplega un joc interior molt variat -té un gran ventall de recursos a prop de cistella-, i fa molt mal a les continuacions dels bloquejos que ofereix als seus companys, que va lligat amb la bona lectura que té l’internacional australià del joc sense pilota. Sap desmarcar-se molt bé dels defensors, desmarcant-se contínuament i buscant les esquenes del seu emparellament. Amb aquestes virtuts, Joan Plaza no li donarà tant la pilota a aquest jugador com li podria donar a Feldeine, però sí és molt possible que el sistema de joc del tècnic català contempli situacions i jugades on Kay pot fer molt de mal als entramats defensius dels equips rivals.
En aquest sentit, podrem veure situacions de Pick and Roll amb ell com a bloquejador (com per exemple, el Double Dragg que mencionàvem abans), i d’on el Betis trobarà en les seves continuacions una mina d’or de punts i faltes, tot i que també és possible que el veiem en ocasions esperant que li doblin la bola a 45º o a cantonada per rebre i tirar. Al contrari que Feldeine, no veurem aquest jugador rebre blocs indirectes successius per sortir a tirar de 3, ja que la seva efectivitat en el tir exterior es dona quan es troba en estàtic. És ell qui col·locarà els bloquejos a les jugades que requereixin blocs indirectes com situacions de Floppy o Iverson, i d’on podrà treure avantatges sorprenent a les continuacions dels indirectes, al igual que als blocs directes.
A més de fer mal com a bloquejador, com hem dit Kay té molt bon joc a prop de cistella, així que és possible que Plaza dibuixi moviments col·lectius de Low Post, ja sigui d’aclarida o per rebre amb avantatge espacial o física a partir de Cross Screen (indirecte de jugador exterior -petit- a interior -gran- per forçar el canvi defensiu o que l’interior rebi amb avantatge de temps i espai per jugar 1×1 o llançar directament des de posicions properes a l’anella) o Shuffle i/o STS -Screen The Screener- (situació inicial de banyes -dos pivots a dalt- on un dels exteriors bloqueja a un dels interiors en diagonal per rebre també a prop de cistella, i l’exterior que ha bloquejat rep un bloc de l’altre interior per sortir a llençar de tres -a tot això, el base s’ha decantat al costat de l’exterior que ha anat a bloquejar en diagonal per millorar l’angle de la primera passada, a l’interior, o de la segona possibilitat de passada, a l’exterior-.). Aquestes situacions de Low Post esperem veure-les també amb Ndoye, el pivot poderós físicament d’aquest Betis, que també té una molt bona capacitat anotadora des del pal baix.
No obstant, veurem que és el que té preparat Joan Plaza per resurgir al Coosur Betis. El barceloní és un tècnic molt impevisible tàcticament, així que no ens extranyi veure altres sistemes o rols diferents als que hem pronosticat. A l’apartat defensiu, el “coach” advocarà per la defensa individual, amb un sistema defensiu d’ajudes i diferents defenses de Pick and Roll i Low Post -que variarà en funció del rival-, encara que ens pot sorprendre en alguns moments amb alguna Zona Press, alguna Zona Match-Up (defensa amb aparença zonal, que ajusta a individual) o la Zona 2-3, que ja feia servir sovint a la seva primera etapa a Sevilla amb el Cajasol i que tant efectiva era per canviar dinàmiques de partit.
Val a dir, però, que les defenses zonals han perdut presència en l’actual bàsquet modern professional -probablement perquè quasi tots els equips d’elit aposten fort pel joc i el tir exterior- i la zona no és un recurs que Plaza hagi utilitzat sovint amb Zenit o Unicaja. Amb tot, jugadors com Ouattara (un aler molt treballador que està en constant activitat defensivament), Campbell (líder de l’equip en pilotes recuperades, amb 1,5 per matx) o Ndoye (màxim taponador de la plantilla) formaran el “Big Three” defensiu verd-i-blanc, i seran probablement les principals armes del sistema o sistemes defensius que plantegi el tècnic català.
NOU ENTRENADOR, NOVA DINÀMICA?
El que està clar és que el Betis necessitava un canvi de dinàmica i Joan Plaza aportarà noves idees i aire fresc a un equip format per uns jugadors que, individualment, poden explotar al màxim les seves virtuts. La dosi d’il·lusió que li faltava al club sevillà ja ha estat injectada amb la incorporació d’un entrenador de primer nivell. Ara, la feina del barceloní és donar amb la tecla amb cadascun dels jugadors i involucrar-los al màxim, exprimint el tot el suc que pugui aportar cada peça i cohesionar totes aquestes peces per formar un engranatge sòlid i fluid, que és el que ha caracteritzat sempre tots els equips de Plaza.
Porto 13 anys jugant a básquet i ja fa 3 anys que sóc entrenador (tinc el nivell 1). La meva passió pel bàsquet es malaltissa i s'ha convertit en una cosa imprescindible en la meva vida. El fet de ser jugador i entrenador a la vegada em permet veure i gaudir el bàsquet des de diferents punts de vista i fa aquesta experiència més enriquidora encara. Aquesta passió es un dels principals motius pels quals em vaig llançar a estudiar periodisme, que contempla una branca esportiva a la qual m'agradaria dedicar-m'hi. Sempre que pugui, m'hi mantindre lligat a aquest esport