Jordi Fernández: de desenvolupar jugadors a la gestió d’un equip professional

Temps de Lectura: 6 minuts

Jordi Fernández: de desenvolupar jugadors a la gestió d’un equip professional

Repassem la trajectòria professional del tècnic català, assistent de Mike Malone Denver Nuggets
Jordi Fernández


Jordi Fernández Torres (Badalona, 1982) és una altra de les moltes persones relacionades amb el bàsquet que, d’una manera o altra, estan vinculades amb Badalona, la ciutat del bàsquet català. En el cas del Jordi, es tracta del seu lloc de naixement. El 2006 comença la seva experiència com a entrenador a terres americanes, a la Impact Basketball Academy, una acadèmia que es dedica fonamentalment al desenvolupament de jugadors. Allà, Fernández es va dedicar a treure el millor de joves jugadors, a millorar-los i a preparar-los per FEr el salt a l’àmbit professional. 


Desenvolupador de grans talents

La seva gran tasca com a formador de jugadors va cridar l’atenció dels Cleveland Cavaliers, l’equip de l’NBA per on han passat estrelles com Lebron James o Kyrie Irving. De fet, quan es vincula a la franquícia d’Ohio, el 2009, coincideix amb un jove Lebron en la seva primera etapa als Cavs. Allà, el tècnic badaloní s’encarregarà també d’explotar el potencial dels jugadors a nivell individual fins l’any 2013. En aquesta etapa de quatre anys, l’entrenador té l’oportunitat de treballar amb entrenadors com Mike Brown o Byron Scott i amb jugadors com el ja mencionat Lebron James, Shaquille O’Neal, Ilgauskas, Parker o Varejao

Precisament l’any 2013, Fernández torna a Espanya per exercir d’entrenador assistent a la selecció espanyola sots-19. Al mundial de bàsquet sots-19, organitzat per la FIBA, el combinat nacional va arribar fins als quarts de final, on va caure eliminat contra la selecció d’Austràlia.

"Jordi Fernánez" "FEB"
Jordi Fernández com a seleccionador sub19 | FEB

Donada la seva gran tasca amb els jugadors dels Cavaliers, la franquícia confia en ell per assumir el càrrec d’entrenador assistent de l’equip filial, que participa en la G-League -la lliga de desenvolupament-, els Canton Charge. És en aquest moment on la millora individual del jugador queda en un segon pla i el seu rol serà ajudar al mànager principal de l’equip en aspectes més aviat col·lectius i d’equip. En la seva primera i única temporada com a assistent a l’NBA Development League, l’equip d’Ohio va quedar fora de la competició a la Primera Ronda en perdre davant dels Sioux Falls. 


Canton Charge, l’oportunitat per arribar a l’NBA

No obstant això, la franquícia dóna un vot de confiança a l’entrenador català en acabar la temporada, a l’estiu de 2014, i li ofereix el càrrec de primer entrenador dels Charge. Fernández estarà al capdavant de l’equip fins a l’estiu del 2016. La lliga de desenvolupament significa per als jugadors una gran oportunitat per aconseguir arribar a l’NBA, però també és per als entrenadors un lloc on poder madurar i fer un pas endavant en la seva carrera, segons Fernández. Molts jugadors i molts entrenadors, abans de fer el salt definitiu a la millor lliga del món, passen per la D-League. 

"Jordi Fernández" "Canton Charge"
Fernández dirigint els Canton Charge | NBA

A la seva primera temporada als Charge, l’equip dirigit per l’entrenador català va caure a semifinals, millorant el registre de la campanya anterior. Tot i això, val a dir que el badaloní va formar part del cos tècnic de l’All Star de la D-League, un dels esdeveniments del cap de setmana de l’All Star de l’NBA. Però, a la seva segona temporada al capdavant de l’equip filial dels Cavaliers, l’equip cau eliminat a primera ronda.


L’ARRIBADA A L’NBA

A l’estiu de 2016, Fernández arriba a un acord amb els Denver Nuggets per exercir la funció d’entrenador assistent, de Mike Malone, càrrec que ocupa fins al dia d’avui. El tècnic treballa cada dia amb alguns dels millors jugadors del món, com Nikola Jokic, Jamal Murray, l’acabat d’incorporar Facundo Campazzo, i ha pogut treballar amb altres jugadors com en Ricky o l’internacional espanyol Juancho Hernangómez. A la iniciativa de l’NBA Fan Club -on seguidors de l’NBA fan preguntes a jugadors, entrenadors… de la lliga-, el tècnic català afirmava que l’actual aler dels Timberwolves “ha sigut un gran company de treball”.

Fernández ha notat un canvi respecte al dia a dia formant part de l’staff tècnic d’un equip NBA. El badaloní ressaltava a la mateixa iniciativa que “el que més condiciona a setmanes de 3 o 4 partits són els viatges”. L’entrenador assistent dels Nuggets explicava que l’staff té “un calendari en el qual diversos entrenadors preparen un informe en paper i vídeo sobre atac, defensa i individualitats del rival”. Finalment, el català va comentar que el més important per a ell ara mateix és guanyar l’anell amb la franquícia de Denver, “i la resta ja anirà arribant amb el temps”. 

L’any passat, els Nuggets van aconseguir arribar a les Finals de la Conferència Oest, on van ser eliminats pels vigents campions, els Lakers de Los Àngeles. Tanmateix, l’equip del qual forma part Fernández va ser l’equip revelació de la temporada anterior i va destacar per aconseguir remuntar un 3-1 advers a les Semifinals de Conferència als Clippers de Paul George, Kawhi Leonard i companyia, un dels equips favorits per guanyar l’anell.

+ posts

Porto 13 anys jugant a básquet i ja fa 3 anys que sóc entrenador (tinc el nivell 1). La meva passió pel bàsquet es malaltissa i s'ha convertit en una cosa imprescindible en la meva vida. El fet de ser jugador i entrenador a la vegada em permet veure i gaudir el bàsquet des de diferents punts de vista i fa aquesta experiència més enriquidora encara. Aquesta passió es un dels principals motius pels quals em vaig llançar a estudiar periodisme, que contempla una branca esportiva a la qual m'agradaria dedicar-m'hi. Sempre que pugui, m'hi mantindre lligat a aquest esport

1 comentari a “Jordi Fernández: de desenvolupar jugadors a la gestió d’un equip professional”

  1. Pingback: Alejandro Martínez: "El bàsquet xinès és molt pobre tàcticament" - L'Últim Quart | L’espai del bàsquet català

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *