Laura Méndez, construint la jugadora que vol ser

Temps de Lectura: 9 minuts

Laura Méndez, construint la jugadora que vol ser

El pas a pas de la base catalana per convertir el seu somni de ser jugadora professional en una realitat


El 21 d’octubre de 2001 naixia la cerdanyolenca Laura Méndez, uns dels noms més populars del bàsquet femení espanyol. Al cap d’uns anys, al pavelló de la seva escola s’adonava que havia nascut per jugar a bàsquet i, seguint els passos de la seva germana gran, va començar a formar part del Club Bàsquet Femení Cerdanyola, on s’hi passaria 10 temporades.

A més, en l’últim any vestint la samarreta del Cerdanyola no només va formar part del seu equip, el júnior preferent, amb qui va assolir la tercera posició a la Final a 4 a Tordera, sinó que va poder disputar també 7 partits amb el seu sènior, a Lliga Femenina 2.

“M’ha agradat poder passar 10 anys al CBF Cerdanyola, perquè he pogut veure com, tant el meu equip com jo mateixa, no paràvem de créixer. Em fa molta il·lusió pensar en tot el procés que he viscut al club”

Laura Méndez

Ara, veient-ho amb perspectiva, Méndez assegura que els 10 anys de formació al CBFC -de pre-mini a júnior de segon any- han estat immillorables, i assegura que al llarg del temps ha pogut veure l’evolució de les seves companyes i la seva.

L’espineta amb la selecció

La base catalana també ha participat en la seva selecció, amb qui, al 2015, va ser campiona nacional. A més, és una peça clau també de la selecció espanyola, amb qui ha viscut bona part de les seves millors experiències.

Fa dos estius, el 2019, va disputar l’Europeu a Sarajevo amb la selecció espanyola U18, dirigida per Lino López, i a la República Txeca amb la selecció U20, dirigida per Èric Surís. En totes dues competicions van assolir la cinquena posició després de perdre a quarts contra Itàlia. El mateix que va passar, segons explica, amb la selecció U16 i al Mundial amb la U17. El conjunt italià s’ha convertit en una espineta per a les jugadores de la selecció espanyola.

"Laura Méndez"
Méndez a l’Europeu amb la selecció U18 | Foto: FIBA

“Espero que la generació de jugadores que disputin l’Europeu U20 es puguin -o ens puguem- treure l’espineta i arribem més lluny, perquè hi ha molt bones jugadores”

Laura Méndez

Méndez assegura que l’equip mereix més que aquesta posició i que tenen nivell suficient per vèncer les italianes, ja que “crec 100% en l’equip i en l’staff, i crec que podem arribar més lluny”. Aquest estiu, a més, si les condicions sanitàries ho permeten, es tornarà a disputar l’Europeu U20. Méndez desitja que les jugadores que el disputin puguin obtenir el resultat que mereixen.

Un estiu per emmarcar

El mateix estiu de 2019 va disputar també en la categoria de 3×3 amb la selecció U18. Méndez, juntament amb les seves companyes Júlia Soler, Laia Soler i Marta Garcia, dirigides per Anna Junyer, van aconseguir la medalla d’or guanyant a Alemanya per un ajustat 17 a 16.

La base d’1,75m explica que el 3×3 és una categoria molt nova i que requereix un joc molt ràpid. A més, confessa que li va encantar l’experiència i que l’ambient és espectacular.

"Espanya"
Méndez i les seves companyes celebrant l’or al 3×3 U18 | Foto: FIBA

“Acabar després de tot el treball i sacrifici amb una medalla d’or va ser molt gratificant”

Laura Méndez

Méndez assegura que, tot i haver estat un estiu molt dur i intens, ja que va estar entrenant pels dos Europeus i pel 3×3, va ser molt gratificant. “Per a mi va ser molt intens, però vaig poder acabar amb bon sabor de boca amb l’or al 3×3 després dels dos Europeus, on crec que podríem haver quedat en molt millor posició. Acabar després de tot el treball i sacrifici amb una medalla d’or va ser molt gratificant”.


Vincles personals

El bàsquet, com tot, té un component personal molt important, i Méndez ho té clar. La jove considera que ha après moltíssim de cadascuna de les seves companyes i dels membres de l’staff amb qui ha tingut el plaer de coincidir. No obstant això, sempre hi ha persones que, per una raó o una altra, calen més fons. Aquest és el cas de Marta Rosanas, una de les entrenadores que va tenir Laura Méndez al Club Bàsquet Femení Cerdanyola durant quatre anys: dos de mini i dos d’infantil. “Em va ensenyar moltíssimes coses i va ser un pilar per a mi, tant dins de pista com a fora”.

“Marta Rosanas em va ensenyar moltíssimes coses i va ser un pilar per a mi, tant dins de pista com a fora”

Laura Méndez
"Marta Rosanas"
Méndez amb Marta Rosanas | Foto: autoria desconeguda

Un altre dels entrenadors que més l’ha ajudada, segons explica, és Pepe Vázquez, l’actual entrenador de la base catalana a Embutidos Pajariel Bembibre. Méndez considera admirable que el tècnic hagi apostat per ella essent tan jove i tenint tan poca experiència. Aquesta admiració s’estén també cap a Mario López, qui la va entrenar a la selecció espanyola U16 i amb qui va tenir una connexió molt especial, i a Miguel Ángel Ortega, que la va dirigir en el mundial de la U17.


Els primers passos cap a la professionalitat

Després de 10 anys al club de la seva Cerdanyola natal, la base catalana va deixar enrere el club de tota la vida per aventurar-se a competir a Lliga Femenina 2 i formar part del conjunt vermell-i-negre del GEIEG Uni Girona, on va firmar un molt bon primer any com a sènior. Amb una mitja de més de 6 punts, 3 rebots i 23 minuts de joc, Méndez demostrava de quina pasta estava feta en els 20 partits a la segona categoria més alta del bàsquet femení.

"Laura Méndez"
Laura Méndez amb el conjunt del GEiEG Uni Girona | Foto: David Subirana

Segons explica la jugadora, el procés del Cerdanyola a l’Uni va ser meditat. A júnior de primer any va començar a plantejar-se què faria i si seguiria els passos de la majoria de les seves companyes, que tenien clar marxar als Estats Units. Méndez no n’estava segura, i confessa que “realment jo no volia marxar, però no sabia ben bé què podia fer si em quedava”. En aquestes condicions i amb molt poca motivació per a emprendre el viatja cap als Estats Units, la base catalana no va assolir la nota suficient als exàmens per marxar, però va decidir no repetir els exàmens i quedar-se aquí, fent el que realment li venia de gust.

En aquest moment de dubtes i incerteses va ser quan li va aparèixer l’oportunitat de competir a Lliga Femenina 2 i formar part del GEIEG Uni Girona, i la va aprofitar, amb moltes ganes.


Construint la jugadora que vol ser

Méndez explica que el seu somni sempre havia estat convertir-se en una jugadora professional, i que per això finalment, gràcies a l’ajuda de persones del seu voltant, va apostar per quedar-se a Espanya. Després de la seva temporada amb el GEIEG Uni Girona, va decidir prendre la decisió de fer el pas a Lliga Femenina Endesa, i va tenir la sort, assegura, que l’entrenador del Bembibre va apostar per ella i hi confiava plenament. Segons comenta, el tècnic Pepe Vázquez li va trucar i li va proposar de formar part del conjunt de León. Ella va acceptar aquesta oportunitat amb moltes ganes.

“La competició és molt dura, però estic contenta de ser aquí. No tothom té aquesta sort, i per això intento aprofitar al màxim cada entrenament i cada partit”

Laura Méndez

Ara, com ens explica, se sent còmoda dins el conjunt d’Embutidos Pajariel Bembibre. A més, assegura que no ha tingut problema a l’hora d’adaptar-se, tot i que confessa que la competició és molt dura.

"Laura Méndez"
Laura Méndez amb l’Embutidos Pajariel Bembibre contra Laia Palau | Foto: David Subirana

Méndez assegura que el seu objectiu és anar fent petites passes per construir la jugadora que vol ser. Un primer pas és estar a la Lliga Femenina Endesa, cosa que ja ha fet. “És un any d’aprenentatge, d’agafar confiança i conèixer la competició i les rivals. Toca ser una esponja per absorbir el màxim possible”, explica.

“És un any d’aprenentatge, d’agafar confiança i conèixer la competició i les rivals. Toca ser una esponja per absorbir el màxim possible”

Laura Méndez

Parlant de futur, la base ho té clar: “per créixer al màxim com a jugadora has de fer arrels a un lloc”. Ara que té l’oportunitat de jugar a Lliga Femenina Endesa, no pensa a marxar, assegura. El principal objectiu és salvar la categoria amb el Bembibre, explica, i afegeix que, si tot va bé i segueixen a la lliga, li agradaria renovar amb el conjunt de León. Si no fos així, l’objectiu seria seguir competint a Lliga Femenina Endesa, però “estic segura que salvarem la categoria, perquè estem treballant molt intensament, així que espero seguir jugant amb el Bembibre la temporada que ve”.

Segur que prengui la decisió que prengui, Laura Méndez aconseguirà ser la jugadora que vulgui ser.

L'Últim Quart | Website | + posts

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *