LES CATALANES DE LA Copa de la Reina 2022
Aquest any sí: els dos equips catalans de Lliga Endesa, a la Copa
La Copa de la Reina 2022 ja està a tocar: vuit equips es disputaran el títol sobre el parquet de la Fuente de San Luis, de València, ciutat que acollirà l’edició d’aquest any. Del 24 al 27 de març, les jugadores i staff tècnic dels vuit equips classificats es deixaran la pell per aconseguir aixecar el trofeu. Lluitaran pel títol els quatre equips que encapçalen la classificació regular: Valencia Basket, Perfumerías Avenida, Spar Girona i Cadí La Seu, juntament amb els quatre que els segueixen; Lointek Gernika, IDK Euskotren, Movistar Estudiantes i Casademont Zaragoza. Tots ells, equips protagonistes d’una gran temporada i amb números per fer-se les guanyadores de la Copa de la Reina.
En l’edició passada, l’equip gironí va guanyar la final contra el Valencia Basket per 72 a 62, enduent-se així el títol per primera vegada. Al palmarès del club se li han de sumar les quatre edicions en què va quedar subcampió de la competició: 2017, 2018, 2019 i 2020. Per contra, el Cadí La Seu va quedar-se a les portes de la classificació. Tanmateix, en aquesta edició, el club urgellenc no deixa de sorprendre’ns, i la seva magnífica actuació en la lliga regular l’ha portat a situar-se entre un dels quatre equips caps de sèrie.

Equips classificats
Valencia Basket
Encapçalant la lliga regular, les de Rubén Burgos no es cansen de guanyar. Amb els ànims pels aires després d’una temporada 2020-2021 impecable, en què les de taronja es van apoderar dels títols de l’Eurocup, la Supercopa i la Supercup, ara encapçalen també la classificació de la Copa de la Reina. Amb tan sols 4 derrotes en aquesta temporada, les de València demostren el seu tarannà de constància i treball, que de ben segur les afavorirà en aquesta competició.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 1 de catalana (Queralt Casas), i 3 de valencianes: Lorena Segura, Anna Gómez i Clàudia Contell.
Perfumerías Avenida
Sens dubte, un dels equips favorits. Va ser el primer classificat per a la Copa de la Reina, inclús amb algunes setmanes d’antelació. Res de nou per a un equip acostumat a sumar títols: 1 Eurolliga, 1 Supercopa d’Europa, 7 lligues, 9 Copes de la Reina i 9 Supercopes d’Espanya. Les de Salamanca lluitaran per aconseguir el títol que se’ls va resistir l’any passat, però amb els ànims molt pujats després de saber que son “campiones d’hivern”, el que els garanteix no només poder ser caps de sèrie, sinó també disputar la possibilitat de disputar els quarts de final.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 2 de catalanes: Sílvia Domínguez i Andrea Vilaró.
Cadí La Seu
El ressorgiment d’entre les runes. El Cadí La Seu mai ha estat un club de mals resultats. Tanmateix, era evident que encara no havíem vist el seu costat més brillant. Aquesta temporada, però, les de Bernat Canut s’han deixat la pell a cada partit, han tirat del carro les unes de les altres i s’han carregat l’equip a l’esquena. Mostra d’això son els seus increïbles resultats: 18 victòries i 7 derrotes, situant-se així terceres de la classificació. Un equip amb més confiança que mai, amb ganes i molta il·lusió per disputar una competició de la qual l’any passat van quedar-se a les portes.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 5 de catalanes: Laia Raventós, Montserrat Brotons, Júlia Soler, Ariadna Pujol i Laura Peña.
Spar Girona
Equip guanyador de l’edició passada, les d’Alfred Julbe encapçalen la classificació, situant-se en quarta posició amb 18 victòries i només 4 derrotes. Les de Girona competiran per defensar el títol conquistat l’any passat a la Fonteta, i començarà fent-ho el divendres contra un molt bon Movistar Estudiantes.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 3 de catalanes: Laia Palau, Laia Flores i Iho López.

IDK Euskotren
15 derrotes i 10 victòries fins al moment. En cinquena posició i amb una ratxa de dues victòries seguides, alhora que una molt bona temporada de les del País Basc. L’equip exercirà com una de les principals novetats respecte de la passada edició i competiran des dels equips que no son caps de sèrie. Sens dubte, les salamantines els ho posaran molt complicat a quarts de final, però res és impossible, i menys en bàsquet.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 1 de Mallorca: María España.
Lointek Gernika
El conjunt de Mario López acumula un total d’11 victòries i 14 derrotes, i se situa actualment en la novena posició de la classificació. Tanmateix, van entrar dins la competició de la Copa de la Reina 2022, formant part dels quatre equips que no son caps de sèrie. Tot i que amb pujades i baixades, les de Gernika han sabut mantenir el ritme al llarg de la temporada i han aconseguit el bitllet a una competició que sempre és exigent alhora que gratificant.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 1 de catalana: Rosó Buch.
Movistar Estudiantes
Les de Madrid disputen, una vegada més, una competició que se’ls resisteix. Actualment, amb 12 victòries i 13 derrotes, les madrilenyes se situen en setena posició, tres per sota del seu rival directe a quarts de final: l’Spar Girona.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha 1 de catalana: Mariona Ortiz.
Casademont Zaragoza
Fins a l’últim moment les de Saragossa no tenien assegurat el passi cap a la Copa de la Reina. Tanmateix, finalment el Kutxabank Araski, amb qui se’l competia, va deixar-los a elles l’oportunitat de competir pel títol. Son 14 les victòries de l’equip en lliga regular i 11 les derrotes, fet que les situa actualment en sisena posició. La millora de les vermelles fa pensar que de segur fan un molt bon paper des del primer partit.
D’entre les seves jugadores, n’hi ha una de catalana, Anna Cruz, i una de València, Vega Gimeno.
Els que estimem el bàsquet femení i el seguim sabem que, malgrat les diferències, els vuit equips tenen nivell suficient per vèncer la resta i proclamar-se campiones del títol. En bàsquet mai se sap, i tot és possible. És aquesta una de les coses que fa tan bonic aquest esport.