Marta Montoliu, de l’equip de l’escola a LF1

Temps de Lectura: 7 minuts

marta montoliu, de l’equip de l’escola a lf1

“Del bàsquet em quedo amb la família i els amics perquè sempre m’han recolzat”


De la generació del 94, de futbol, del Barça i, últimament, molt aficionada al pàdel. Es diu Marta Montoliu Matías i és una de les jugadores catalanes que ha fet carrera al món del bàsquet femení nacional. L’escolta barcelonina va començar a jugar a bàsquet quan tenia nou anys perquè les seves amigues i companyes de classe van apuntar-se a l’equip de l’escola.

“Jo vaig començar a jugar a bàsquet perquè les meves amigues del cole van començar a jugar a bàsquet, no perquè m’agradés, el meu esport preferit sempre ha estat el futbol”.

Marta Montoliu
"Marta Montoliu"
Marta Montoliu jugant amb Quesos el Pastor | Font: FEB

Montoliu va compaginar el bàsquet i el tenis des de ben petita. Considera que va ser un encert, ja que els dos esports afavoreixen diferents aspectes motrius. A més, considera que tant l’esport individual com el col·lectiu aporten valors que beneficien el desenvolupament del nen o la nena.

La barcelonina va debutar a Lliga Femenina 2 quan era júnior de primer any amb el Club de Basquetbol Femení de Sarrià de Barcelona després de competir a Copa Catalunya. Tot i que ja va rebre ofertes per jugar a la màxima categoria espanyola, Montoliu va preferir rebutjar-les, tal com va aconsellar-li la seva família, i viure l’experiència universitària mentre creixia professionalment a Sarrià i al Barça (2013-14).

“Tant a Copa com a Lliga Femenina 2 hi ha jugadores molt bones, veteranes de Lliga Femenina 1 o altres que per diversos motius estaven competint en aquestes categories. Et fan créixer, millorar i agafar experiència per fer el salt a Lliga 1”.

Marta Montoliu

La temporada 2014-15, Marta Montoliu decideix acceptar l’oferta del Sedis. És el seu debut a Lliga Femenina 1 i canvia radicalment la seva vida. Amb mig grau universitari a la butxaca, vint anys i la idea d’estar en constant formació, Montoliu deixa la ciutat de Barcelona per marxar a la Seu d’Urgell per jugar amb i contra les millors. La jugadora afirma que va ser un dels seus millors anys fora de casa perquè va coincidir amb un equip humà espectacular que van fer la transició el més fàcil possible. De fet, aquesta transició va ser tan fàcil que va passar-se quatre temporades amb les blanc-i-blaves.

"Marta Montoliu"
Marta Montoliu amb el Cadí la Seu | Font: Toni Solanellas

Montoliu decideix que és hora de canviar d’aires quan li sorgeix l’oportunitat de jugar amb el Mann-Filter de Saragossa la temporada 2018-19. Amb aquell equip va jugar els play-off contra el gran preferit de la Lliga, el Salamanca. La temporada passada, però, Marta Montoliu va decidir tornar a canviar de club on juga actualment, es tracta de Quesos el Pastor. Actualment, però, l’equip es troba en un moment competitiu complicat, ja que ha patit molts canvis, i amb un futur incert.


SELECCIÓ

“El bàsquet et dona companyes i et dona amistats, de la selecció m’emporto amistats”.

Marta Montoliu
Selección España U20 - Foto: Elio Castoria/FIBA Europa
Marta Montoliu i l’equip U-20 del 2014 durant la competició europea | Font: Zonadostres

Marta Montoliu va ser una de les peces claus i imprescindibles de la seva generació. Des de la U-13 fins la U-20, la barcelonina va disputar europeus i mundials tots els estius entre temporada i temporada. L’any 2010 la selecció U-16 on jugava va quedar en cinquena posició a l’europeu i va repetir resultat amb la U-18. Les noies del 94 van aconseguir una molt bona quarta posició al mundial del 2013 (Selecció U-19) i finalment, van guanyar una merescudíssima plata a l’europeu de la selecció U-20 l’any 2014. Marta Montoliu explica que és un dels millors records que té, després de quedar-se a les portes del podi fins a dues vegades, ella i les seves companyes van viure aquella plata com una recompensa a l’esforç, a la persistència i com un dels millors tancaments d’etapa que podien tenir.

 “L’estiu següent a la U-20 no sabíem que fer, vam estar set anys passant un mes fora de casa i volíem seguir trobant-nos. Vam decidir anar a veure l’europeu de la generació del 95 a Lanzarote per poder passar una setmana juntes!”.

Marta Montoliu

Per altra banda, formant part de la selecció U-18 juntament amb Yurena Díaz, Astou Barro Ndour i Sara Rodríguez, Marta Montoliu va proclamar-se campiona del món de 3×3 a Itàlia. En aquesta competició, Montoliu va demostrar la seva polivalència i qualitat tècnica sumant 3 del 16 punts que va necessitar l’equip espanyol per vèncer les italianes a la final.

"Marta Montoliu"
Marta Montoliu amb les seves companyes d’equip durant el munidal U-18 a Itàlia | Font: Club Baloncesto Islas Canarias

EXPERIÈNCIES

Quan preguntem a Montoliu amb què es queda del tot el que ha viscut relacionat amb el bàsquet no ho dubta. Afirma amb un rotund “la família”. Els pares que sempre l’han recolzat i els amics que han entès què significa aquest esport i per què mereix tot l’eforç que ha dedicat. Pel que fa a la part competitiva, la jugadora del Zamarat afirma que l’experiència de guanyar un campionat d’Espanya quan era infantil no ho canviaria per res. La medalla de plata és l’altre moment màgic que ha viscut durant la seva carrera , no tan sols pel premi, si no perquè va ser un punt i final desitjat i merescut per ella i les seves companyes.

"Marta Montoliu"
Marta Montoliu jugant amb Quesos el Pastor | Font: Tiempo Extra

I EL FUTUR?

Marta Montoliu és llicenciada en ciències de l’esport per l’INEFC de Barcelona. La jugadora professional conclou que l’esport és la seva passió, sobretot l’esport de pilota, i a més, també és el futur que vol. L’objectiu de Montoliu és ser entrenadora, afirma que li encantaria dirigir un equip professional tot i que sap com de complicat és arribar a ser-ho tenint en compte les poques referents femenines que hi ha. Per un altre costat, una de les passions de Marta Montoliu és el tema de la preparació física i el rendiment.

“El bàsquet m’ha donat una gran oportunitat amb les peques de la selecció: vaig viatjar dos estius seguits amb la selecció U-12, i després U-13, sent preparadora física i em va encantar”.

Marta Montoliu

Sigui com sigui aquest futur, segur que seguirem veient una Marta Montoliu molt relacionada amb l’esport i amb el bàsquet.

+ posts

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *