Pau Gasol, una mina de recursos pel Barça

Temps de Lectura: 8 minuts

Pau gasol, una mina de recursos pel barça

El dos vegades campió de l’NBA torna a Can Barça per aportar les seves virtuts al conjunt de Saras i preparar-se per als Jocs Olímpics d’aquest estiu
Pau Gasol

Pau Gasol és un jugador completament diferent d’aquell jove 3-4 atlètic, versàtil, i àgil, físicament molt prim però amb una alçada ja destacable. Actualment, als seus 40 anys, és un pivot molt menys mòbil, que ha estat 2 anys sense competir -tot i que sí ha estat entrenant-, però amb un joc molt més ric tècnica i tàcticament. Estem parlant d’un jugador molt complet, i el seu bagatge aportarà experiència i veterania a un equip que opta a tots els títols aquest any.

Les millors jugades d’en Pau com a blaugrana | Font: ACB

Veiem què pot aportar el de Sant Boi al Barça.


Alçada

Els seus 2,16 metres aportaran centímetres al joc interior blaugrana. Tot i tenir ja els 2,18 metres de Pustovyi, la del pivot era una posició a reforçar, ja que l’ucranià en segons quins partits -al no tenir un físic molt corpulent- patia a l’hora de defensar els “centers” rivals.

"Pau Gasol"
Gasol intimidant amb la seva alçada | Foto: NBA

Un cas similar és el d’Oriola, que tot i que defensivament compleix, també ha sofert quan s’enfrontava a pivots més alts que ell. I, tot i que Davies és, fins l’arribada de Gasol, el pivot més complert que té el Barça, ha tingut algunes lesions que han fet que es notés molt la seva absència. En el seu dia va debutar Badji, jugador del B de 2,15 metres d’alçada, però Saras no li va donar continuitat.

Evidentment, i més encara quan algun dels interiors estava lesionat o desconvocat, quan algun dels jugadors grans es carregava de faltes, l’equip es notava molt necessitat de disposar d’efectius a prop de la cistella.


Punts

Tot i que en principi Gasol no ve per ser el màxim anotador, i més encara tenint en compte el moment de forma de jugadors com Higgins o Mirotic i d’altres que sovint se sumen a la festa com Kuric, Abrines, Davies o Smits, el de Sant Boi té la tècnica suficient i una alçada privilegiada per fer mal jugant d’esquenes a l’anella com sortint a fora per encistellar llançaments exteriors, tant de mitja distància com de tres punts.

És probable que veiem al Barça jugant sistemes on l’equip alimenti a Gasol al pal baix, situacions de pick and roll o pop (bloqueig i continuació cap a cistella o cap a l’exterior, respectivament) o aclarides de mitja o curta distància per al pivot català. Tot i haver estat dos anys sense competir, és possible que físicament no estigui al màxim nivell, però en Pau ha estat entrenant per intentar mantenir la forma i l’encert de cara a cistella.

Festival anotador d’en Pau a les semifinals de l’Eurobasket 2015 | Font: FIBA

Gasol sempre ha destacat, a més de tenir moltes altres virtuts, per la seva capacitat anotadora, i encara que al Barça tingui un rol més aviat secundari, de ben segur que quan estigui a pista l’equip no dubtarà en passar-li la pilota. Tothom és conscient del que pot arribar a fer “ET”.


Visió de joc

Una altra gran virtut d’en Pau és la seva visió de joc, una faceta que ha anat desenvolupant i millorant any rere any. Gasol no té problemes en compartir la pilota i buscar al company desmarcat. Al pal baix, concentra l’atenció de tota la defensa i si no té una bona oportunitat de tir, busca a algun company millor posicionat. En aquestes situacions els seus companys aprofiten per treballar sense pilota aprofitant que la defensa està molt pendent de Gasol, per intentar rebre una assistència del de Sant Boi.

Clinic d’assistències d’en Pau | Font: Evin Gualberto

Com hem dit, el pivot també se sent còmode jugant lluny de la cistella. Tant des del pal alt com des de 6,25, Gasol és capaç de col·locar la bola allà on vol, premiant el treball sense pilota de la resta de companys. Capaç de donar pilotes als talls i portes enrere dels companys, entregues als bases i bons serveis als tiradors, el “center” és un jugador amb el qual tothom se sent còmode jugant, i amb qui és més fàcil jugar.


Joc sense pilota

Tal com hem mencionat anteriorment, Gasol premia aquells que es mouen sense pilota, i probablement sigui perquè ell també fa feina en aquest aspecte. El dorsal 16 té molta facilitat per guanyar la posició al pal baix i generar-se el seu espai per poder rebre a prop de la cistella, que és on fa més mal. No obstant, la seva tasca sense la bola a les mans va molt més enllà, ja que “ET” genera moltes avantatges movent-se en funció del que fa el jugador de la pilota, buscant la millor posició per poder llençar alliberat i sempre preparat per poder rebre la passada per anotar. Segueix molt bé les jugades dels seus companys, i sovint guanya les esquenes del seu defensor.

Gasol també fa molt mal col·locant blocs directes i indirectes. Allibera quasi sempre als jugadors que aprofiten els blocs. Als directes llegeix molt bé quan ha de continuar cap a dins o cap a fora, donant d’aquesta manera una línia de passada sempre fàcil per al jugador de la pilota o facilitant-li el llançament només amb la seva presència -ja que genera, com hem dit, moltíssima atenció en la defensa-. Als indirectes també aprofita la seva capacitat lectora o comprensiva del joc per moure’s al millor espai després de col·locar el bloc. És un jugador que dona molta continuitat i fluidesa al joc col·lectiu.


Rebots

És un altre dels seus punts forts. Els seus 2,16m i la seva envergadura faciliten encara més la tasca rebotejadora del gran dels Gasol. A les seves estadístiques particulars, les xifres en rebots sempre han sigut les més destacades juntament amb els punts. Aquesta és una faceta del joc que, al igual que les assistències, també ha anat millorant amb el pas dels anys.

Pau Gasol capturant 6 rebots ofensius en 6 segons | Font: DejanBodyBackAgain

Defensivament tanca excepcionalment la seva posició per crear-se la major avantatge possible per capturar el rebot, i ofensivament no podem afirmar que sigui tant actiu en atacar el rebot -no ho fa amb la mateixa energia que quan era més jove- però sí que n’agafa algun i lluita si es troba a prop de la cistella. Si és lluny, renuncia i opta per fer directament el balanç defensiu.


Intimidació

El Barça gaudirà de la intimidació que genera aquest jugador. Una intimidació per partida doble, concretament. En primer lloc, veurem com en Pau utilitzarà el seu cos (alçada i braços) per ocupar el màxim d’espai possible i fer que els contrincants, en ocasions, s’ho pensin dues vegades abans d’entrar a cistella. Potser aquest factor inditmidatori no és tan elevat com el que pot tenir Tavares -el pivot del Madrid-, però existeix.

Pau Gasol taponant a LeBron James | Font: watchnba201415

I en segon lloc, Gasol genera respecte i certa por pel que significa, pel que ha sigut, per tot el que representa, tot el que ha aconseguit en la seva carrera basquetbolística, individual i col·lectivament. Els rivals del Barça s’enfrontaran al probablement millor jugador de bàsquet de la història d’Espanya i un dels millors basquetbolistes europeus de tots els temps, amb tot el factor intimidatori que això implica. Una intimidació i un respecte traslladable i que pot arribar a influir al col·lectiu arbitral i la seva forma d’arbitrar.


Veterania

Si bé hem dit que al Barça faltava un 5, també podem dir que faltava la figura del veterà. Algú que faci de guia i de mentor dels més joves com Sergi Martínez o Leandro Bolmaro. Una figura que porta el gen competitiu a la sang, que coneix a la perfecció els bons hàbits per poder assolir a l’èxit, que destil·la valors com el compromís, el sacrifici i l’esforç i que fomenta el respecte entre companys i pels contrincants.

Un jugador acostumat a jugar amb pressió, dels que no es posa nerviós als moments decisius, capaç de tirar del carro quan tot està en contra i empènyer els seus companys a seguir picant pedra. Una extensió de l’entrenador a pista, que respecte les idees de l’staff tècnic i intenta implementar-les i dur-les a terme de la millor forma, intentant contagiar la resta de companys a seguir el mateix camí.

Pau Gasol coneix als seus companys | Font: MrBeanyman

Tot i que el Barça està en la bona direcció i ambició no falta, en Pau Gasol serà un gran reforç de cara al tram final de la temporada. Ara mateix, Saras disposa d’un Dream Team que culmina amb l’arribada de “l’extraterrestre”, un salt qualitatiu enorme tot i la qualitat de la que disposava l’equip.

+ posts

Porto 13 anys jugant a básquet i ja fa 3 anys que sóc entrenador (tinc el nivell 1). La meva passió pel bàsquet es malaltissa i s'ha convertit en una cosa imprescindible en la meva vida. El fet de ser jugador i entrenador a la vegada em permet veure i gaudir el bàsquet des de diferents punts de vista i fa aquesta experiència més enriquidora encara. Aquesta passió es un dels principals motius pels quals em vaig llançar a estudiar periodisme, que contempla una branca esportiva a la qual m'agradaria dedicar-m'hi. Sempre que pugui, m'hi mantindre lligat a aquest esport

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *