Ricky Rubio: passat, present i futur a l’NBA

Temps de Lectura: 4 minuts

RICKY RUBIO: PASSAT, PRESENT I FUTUR A L’NBA

El català arriba als Minnesota Timberwolves, el seu tercer equip en 72 hores
Ricky Rubio


La bomba ha acabat esclatant. En qüestió de dies, Ricky Rubio ha estat enviat a Oklahoma City Thunder en el traspàs de Chris Paul, i posteriorment a Minnesota Timberwolves a canvi de rondes del Draft. Les maletes, els aeroports i les mudances s’han convertit en una constant dels últims anys pel base del Masnou. Per donar-li perspectiva a tot, però, farem uns quants passos enrere.


Minnesota: joventut, fantasia… i decepció col·lectiva

Ricky va començar la seva aventura a la millor lliga del món enlluernant amb la seva facilitat per produir assistències de fantasia. Els Wolves eren un equip jove amb necessitat de victòries i amb una estrella cridada a fer un pas endavant: Kevin Love.

Algunes de les millors assistències amb la samarreta dels Wolves | Video: Ben Gansler Productions

Tot i alguns moments àlgids del projecte, Minnesota no va trepitjar els play-offs en les sis temporades que Ricky va portar la seva samarreta. Les seves estadístiques durant aquesta etapa mostren una capacitat extraordinària per assistir (8,5 assistències de mitjana), però destapen també la seva gran debilitat: no va arribar al triple per partit. La falta de continuïtat per culpa de les lesions i la inestabilitat col·lectiva van acabar empenyent-lo fora dels Wolves.


Utah: play-offs, per fi

A l’estiu de 2017, Ricky és traspassat a Utah i el seu context canvia totalment. Es troba amb un equip competitiu i amb aspiracions altes. El del Masnou abraça per complet a uns Jazz que juguen al seu ritme: un estil europeu, amb moviment de pilota constant i un atac equilibrat.

El millor partit de Ricky amb la samarreta dels Jazz | Video: House of Highlights

En aquesta nova etapa, el base ja no té el monopoli de la pilota, però aconsegueix millorar les seves estadístiques anotadores adaptant-se a les necessitats de l’equip (13,1 punts el primer any i 12,7 el segon). Comença a notar-se, a més, una notable millora en el tir, passant la barrera del triple per partit (1,2).


Phoenix: el Ricky més líder

L’any 2019, després de 8 temporades a la lliga, Ricky surt a l’agència lliure i signa amb els Phoenix Suns. Arriba per sentir-se líder del vestuari i per ser el base titular d’un projecte en creixement. Aterra a Phoenix amb la confiança de saber-se l’MVP del mundial amb la selecció espanyola. Amb aquest context, Rubio aconsegueix fregar els seus màxims de carrera en punts per partit (acaba amb 13) i torna a explotar la seva cara més passadora (8,8 assistències per partit). Tot sense oblidar una dada importantíssima per l’NBA actual: Ricky aconsegueix el millor percentatge en triples de la seva carrera, per sobre del 36%.

Rubio, uns dels líders dels Suns a la bomolla d’Orlando | Video: NBA Player Compilation

Més enllà dels números propis, el gran valor de Rubio a Arizona recau en l’impacte que té en els seus joves companys. Al costat de Ricky, Devin Booker aconsegueix ser All-Star per primera vegada. L’escorta aconsegueix els seus millors percentatges en tirs de camp, gairebé un 49%, un exemple més de la influència del base.


Nous horitzons

Ricky Rubio torna a Minnesota amb 30 anys, a un equip prometedor que compta amb joves importants de la lliga com Karl-Anthony Towns, D’Angelo Russell o el flamant número 1 del draft Anthony Edwards.

Ricky Rubio, en la primera etapa amb els Wolves | Foto: NBA Central

El pas del temps ha canviat el seu aspecte de nen innocent pel d’un home i, en paral·lel, ha donat un punt de maduresa indispensable pel seu joc. Ricky ha guanyat impacte en els partits sense tenir la necessitat d’acaparar la pilota, aconseguint ser eficient des del tir i explotant una lectura de joc molt superior a la mitjana de la lliga. Una intel·ligència modelada, no oblidem, per mestres de la talla d’Aíto García Reneses o Xavi Pascual, entre d’altres.

Avui dia, amb l’arribada a Minnesota, retorna al punt de partida de la seva aventura. Els Wolves tenen ara un projecte diferent al de la primera etapa, on un dels jugadors franquícia (D’Angelo Russell) ocupa la mateixa posició que ell. La seva capacitat d’entendre la complexitat del joc, però, faran de Ricky Rubio un jugador de valor per qualsevol rol que demani l’equip.

+ posts