street barcelona sants: Més enllà del bàsquet
Entrena Al Parc (EAP) és un programa basat en la integració social a través del bàsquet
En ple cor del Parc de l’Espanya Industrial, al districte de Sants-Montjuïc hi ha una de les pistes de bàsquet de carrer més conegudes arreu del territori espanyol i, fins i tot, del continent europeu. Ja fa onze anys, quan un grup de joves va proposar-se fer un pas endavant per “lluitar per unes millores a la pista i sobretot, perquè el que generava al voltant de la mateixa era digne de cuidar”. Així va neixer Street Barcelona Sants. A més, els joves” necessitàvem donar a conèixer a les entitats locals i al districte de Sants-Montjuïc les nostres inquietuds i denunciar -en positiu- que la pista de bàsquet del parc de l’Espanya Industrial mereix que se li pari esment”.
Des de la creació de l’associació fins avui dia, Sants ha tingut un creixement exponencial, situant-se com a unes de les millors pistes de bàsquet de carrer del continent. En ella s’han organitzat més de 20 tornejos en els quals han participat jugadors d’equips ACB, jugadores de la Lliga Femenina i, fins i tot, han comptat amb la visita de jugadors de nivell NBA. Tot i les fites que van aconseguint dia rere dia, els valors que caracteritzen a l’associació segueixen estan molt presents. Per aquest motiu, el 2015 es va crear un projecte, sota el nom d’Entrena Al Parc (EAP), que recull els valors cabdals de SBS: la cohesió, diversitat cultural, riquesa del llenguatge i la inclusió social.
L’EAP és un “projecte socioesportiu amb l’objectiu de brindar l’oportunitat de realitzar esport en un ambient distès i sense preocupacions. Fomentar valors com la companyonia i promocionar la pràctica del Streetball com a eina d’inclusió social”. Per donar veu a iniciatives com aquesta, des de l’Últim Quart hem fet una minisèrie de quatre capítols on els representants de l’associació ens parlen què representa el projecte per ells, quins valors volen transmetre els entrenadors als nois i noies que hi participen, com es gestiona l’associació i les ajudes que reben i el testimoni d’un jugador professional sobre què representa SBS per a jugadors d’elit.
PRIMER CAPÍTOL: ÀLEX FEMENIA
L’Àlex Femenia, entrenador dels nois i noies majors d’edat defineix EAP com “una oportunitat per aquella gent que necessita que confiïn en ells, que no tenen els mitjans” i afirma que a través de la iniciativa “poden tenir una oportunitat per continuar creixent i estar jugant a bàsquet al carrer, que no és el mateix que estar-hi sense fer res”.
SEGON capítol: PAULA FERNÁNDEZ “PULPO”
La “Pulpo” és entrenadora del grup de nens i nenes. El bàsquet és la seva gran passió, juntament amb l’art. A banda del bàsquet, a Sants també s’impulsen altres activitats per fomentar la cohesió de grup com la de personalitzar sabates, un curs que imparteix ella. Per a ella, una de les coses que fa especial EAP és “el respecte i la inclusió”.
TERCER capítol: MIKE TORRES
En Mike Torres és un jugador professional de bàsquet, que actualment juga al Coosur Betis a la Lliga Endesa. Ell, com diversos jugadors professionals ha trobat en Sants un lloc on poder jugar a bon nivell i passar-s’ho bé en una pista ideal per la seva ubicació.
QUART CAPÍTOL: NELSON MARTÍNEZ
En Nelson Martínez és un dels cofundadors del projecte. Parlem amb ell sobre com s’inicia SBS i quins ajuts reben per mantenir-lo en funcionament.