TRES POSSIBLES SOLUCIONS AL TRENCACLOSQUES DE ZAGARS
Quan Zagars es recuperi de les seves molèsties al psoas, Duran tindrà un beneït maldecap, donar minuts a una de les perles de la lliga en un dels millors equips que es recorda a Badalona en els últims anys
No cada dia tens en plantilla a un dels millors projectes del continent. Perquè, per molt que s’estigui cuinant a foc lent a l’Olímpic, no es pot negar l’evidència que Arturs Zagars, de 20 anys, és un dels bases més prometedors del panorama europeu. Cal ser conscients que necessita minuts per créixer i per cometre errors dels quals aprendre.
Ara bé, ens trobem davant la millor plantilla del Joventut dels últims anys, on les rotacions són més complicades, les expectatives augmenten i el rendiment immediat passa a ser una exigència més. Amb el bon nivell que ha mostrat la parella Bassas-Dimitrijevic en aquest gran inici de la Penya, trobar l’encaix de la perla letona passa a ser una prioritat una vegada es recuperi de les seves molèsties físiques.
Canviar rotacions tal i com està l’equip a dia d’avui és complicat, però tractarem de trobar tres possibles solucions per Carles Duran:
ESCENARI 1: Bassas i Zagars de bases, Neno de 2
Quan el letó estigui 100% sa, el seu rol hauria d’augmentar respecte als prop de 10 minuts de mitjana de l’any passat (9,1 a ACB i 10,9 a Eurocup). Per edat, Bassas ha d’assumir la responsabilitat de ser el director de joc titular. Un possible desplaçament de Nenad Dimitrijevic cap a la posició d’escolta (aprofitant la baixa de Pau Ribas per lesió) permetria situar a Zagars en un rol de revulsiu molt interessant per les seves característiques.
Sortint a la segona unitat tindria llibertat per jugar els bloqueigs directes, canviar el ritme del partit o atacar defenses més desgastades. Nenad d’escolta perdria importància amb pilota (difícil prendre la decisió de tallar les seves grans sensacions) però podria explotar la seva vessant anotadora.
ESCENARI 2: Canvi de rols segons la competició
La Penya té la sort de disputar competició europea. Això implica que els minuts disponibles es multipliquen i les oportunitats de trepitjar pista són majors. En aquest escenari, l’equip badaloní pot canviar la seva rotació segons ho demani el context. Per exemple, en el cas hipotètic que la lluita pel Top 8 a Lliga Endesa es compliqui, es podria apostar per una parella de bases més consolidada com Bassas-Neno, amb més importància de Zagars als partits d’Eurocup.

El canvi de rols podria afectar els automatismes de l’equip, però mantindria a tothom en dinàmica competitiva. D’aquesta manera, Dimitrijevic seguiria agafant responsabilitats en la direcció, Bassas aportaria la veterania i Zagars tindria oportunitats per seguir creixent.
ESCENARI 3: Equips més petits, tres exteriors ràpids
És potser l’escenari més complicat d’imaginar, perquè un equip més petit implica perdre consistència a mitja pista i jugar sense les posicions tradicionals.
Per una banda, és evident que Pau Ribas, una vegada torni de la lesió, acumularà molts minuts aquesta temporada (per lideratge i per rendiment). Però, pot compartir pista amb dos petits més? Els dubtes al voltant de la forma física de Dawson i la polivalència d’homes com López-Arostegui ho podrien permetre.

Les diferents combinacions de Bassas, Nenad, Zagars i Ribas (quan torni) poden convertir la Penya en un equip més dinàmic i imprevisible pels rivals. La defensa contra oponents més físics, el punt més dèbil de Zagars, seria el gran inconvenient per fer front a la inferioritat física.